Klinisk handledning

Genom klinisk handledning kan individer och arbetsgrupper utveckla sitt bemötande, sina färdigheter och sina arbetssätt.

Handledningen kan ta avstamp i metod-, ärende- eller process och sker utifrån kognitiv beteendeterapi (KBT), acceptance and commitment therapy (ACT) och motiverande samtal (MI). Handledningstillfällena utmynnar i konkreta beteendeförändringar som sedan testas till nästa tillfälle och utvärderas. Handledningen är ett samspel där handledaren hjälper gruppen att enas kring arbetsmetoder och att hitta sina styrkor och utvecklingsområden. Fokus under klinisk handledning är att ge konkreta verktyg till personalgruppen rörande klienter. Det kan handla om nedstämdhet, aggressivitet, passivitet, ångest eller om problematiska och destruktiva beteenden som klienten behöver behandling för. Ofta väcker klienters svårigheter och beteenden känslor hos personalgruppen som kan påverka hur man mår och bemöter sina klienter. En del av handledningen handlar därför om att lära känna sina egna beteendemönster, utmana sig själv och att få stöd av handledaren och sina kollegor.

I handledningen ingår utbildning, delvis för att alla skall ha en gemensam grund att utgå ifrån men också för att få ökad förståelse för varför vissa interventioner rekommenderas. Tillsammans tittar vi på arbetsgruppens behov och ni får ett skräddarsytt upplägg som passar era behov!